7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü

Sağlık Bakanlığı, gıda güvenliği ve işletme hijyeni ile ilgili rutin denetimleri yapmakta ve yerli üreticiler kayıt altına alınmaktadır.

Her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı konularında 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktayken, insanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için zaruri ihtiyaçlarından olan gıdanın güvenliğine dikkat çekmek amacıyla BM Genel Kurulu tarafından 2018 yılında alınan kararla, 2019’dan itibaren her yıl 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak belirlenmiştir.

Gıda güvenliği insanların sağlıklı ve nitelikli bir yaşam sürdürebilmeleri için beslenme ihtiyacını karşılayacak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya her zaman ulaşabilmesidir. Tüm dünyada insanların yaşamak, bedensel ve diğer açılardan gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması temel bir hak olarak görülmektedir. İnsanoğlunun bu hakkı için ön saflarda yer alan gıda mühendislerinin önemi göz ardı edilemez.

Günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların birçoğunun gıda güvenliğinin sağlanamadığı, uygunsuz şartlarda üretilen ürünlerden kaynaklandığını görülmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklar bilindiği üzere insan sağlığı üzerinde özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olan çocuk, yaşlı ve hamile guruplarında ciddi bir tehlike oluşturuyor. Gıda kaynaklı klinik vakalara yönelik veriler korkutucu boyutlardadır. Güvenli olmayan gıdalar, çok sayıda hastalık yapan bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal ve fiziksel tehlikeler dolayısı ile mide bağırsak enfeksiyonlarından başlayıp, kansere kadar varan 200’den fazla hastalığa neden olabilmektedir.

Her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’ nün, gıda kaynaklı hastalıkların tahmini global yıkımı ile ilgili yayınladığı rapora göre, dünyada her yıl ortalama 600 milyon kişide kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle bulaşan gıdaların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmesi vakası yaşanmakta olup, yer yüzündeki her on kişiden birisinin tehlikeyle bulaşık gıda tüketmek zorunda kalması dolayısı ile tıbbi tedaviye ihtiyaç duyar hale geldiği görülmektedir.

Gıda güvenliği hem üreticiyi hem tüketiciyi yakından ilgilendiren ve etkileyen küresel bir mevzu olmaktan ziyade tüm toplumları ilgilendiren bir sorun olup, gıda güvenliği gündemden hiç düşmemesi gereken bir konudur.

Bakanlık olarak sağlıklı yaşam ve sağlıklı insan yaklaşımı içinde gıda güvenliğinin de olması gerektiğini göz önünde bulundurarak Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi çatısı altında bulunan Çevre Sağlığı Şubesince gıda güvenliği ve işletme hijyeni ile ilgili olarak rutin denetimler yapılmakta ve yerli üreticiler kayıt altına alınmaktadır. Ancak gıda güvenliği multidisipliner bir konu olup tüm paydaşların üzerine düşen sorumluluğun bilincinde iş birliği yapmalarını temenni ederek 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutlarız.

“Güvenli gıda. Sağlıklı yaşam “

Print
Yayınlanma tarihi: Haz 6, 2022,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25
"Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Afet ve Acil Durumlarda Eğitimin Önemini Vurguladı"

"Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Afet ve Acil Durumlarda Eğitimin Önemini Vurguladı"

KKTC Sağlık Bakanlığı Himayesinde UMKE Tarafından Sağlık Çalışanlarına Afet ve Acil Durum Eğitimi Başlatıldı.

Devamını oku
262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345