Sağlık Bakanlığı "Dünya Sıtma Günü " Açıklama

Sağlık Bakanlığı "Dünya Sıtma Günü " Açıklama

" TSHD Sivrisinek Mücadelesine Etkin Yöntemlerle Devam Etmektedir " 

Dünya Sağlık Örgütü'nce (DSÖ) 2007 yılında 25 Nisan “Dünya Sıtma Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu günle sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolü ile ilgili çalışmaların devamı ve hastalıkla ilgili olarak insanların bilgilendirmesini sağlamak amaçlanmaktadır.

Sıtma, özellikle Afrika’da yer alan 91 ülkede yoğun olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Geçmişte sıtma ülkemizde de sıklıkla görülen bir hastalıkken artık sadece yurtdışı sıtma vakaları bildirilmektedir. 

Bakanlığa bağlı Temel Sağılık Hizmetleri Dairesi, enfekte sivrisinek bulaşabilen sıtma hastalığının yanı sıra filariasis, Batı Nil virüsü, yellow fever, dank ateşi gibi hastalıkların da önlemek maksadıyla planlı bir şekilde sivrisinek ile mücadele etkinliklerini yoğun bir biçimde yapmaktadır. Sivrisinek üremesini önlemek, havaların ısınmaya başladığı Mart ayından havaların soğumaya başladığı Ekim – Kasım aylarının sonuna kadar kırsal alanlarda durdun suların olduğu yerlere, dere yataklarına, kuyulara, göllere, barajlara ve benzeri yerlere ekiplerimiz tarafından biyolojik ilaçlamalara devam edilmektedir. Ayrıca Kamboçya balığı olarak adlandırılan balıklar da biyolojik mücadele için durgun sulara bırakılmaktadır.

Birleşmiş Milletler nezdindeki ara bölgede sıtma ile mücadele kontrol programı kapsamında iki toplumun sağlık ekipleri durgun su kaynaklarının, dere yataklarının ilaçlamaları düzenli olarak yapmaktadır.

Sivrisinek ile mücadelede saksı bitkilerinin altlıkları, süs havuzları, yağmur oluklarındaki birikintiler, yağmur suyu toplayabilecek kova, oyuncak, el arabası, evcil hayvan kapları gibi bahçenizde az miktarda da olsa suyu tutabilecek her şey sivrisineklerin üreme alanına dönüşebilmektedir. Bu nedenle, biriken suyu 3-4 gün içinde boşaltın veya değiştirin. 

Unutmayın! Enfekte sivrisinek sıtma, filariasis, Batı Nil virüsü, yellow fever, dank ateşi gibi hastalıklara neden olmaktadır. Tüm bu hastalıklara neden olan sivrisinek ile mücadele ancak halk ve kurumların iş birliğiyle başarılı olabilmektedir.

Print
Yayınlanma tarihi: Nis 26, 2024,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789