“KIRILGAN KEMIKLERE HAYIR” DEYİN!

“KIRILGAN KEMIKLERE HAYIR” DEYİN!

 

Osteoporoz ve kemik sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl, 20 Ekim'de Dünya Osteoporoz Günü kutlanmaktadır. 2024 yılının teması “KIRILGAN KEMIKLERE HAYIR”deyin olarak belirlenmiştir. Uluslararası Osteoporoz Vakfı’na (International OsteoporosisFoundation, IOF) göre 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından 1'inin ve 50 yaş üzeri her 5 erkekten 1'inin osteoporotik kırık yaşayacağını tahmin etmektedir. Kadınlarda osteoporozun daha fazla görülme sebebini ise

Menopoz döneminden itibaren kadınların vücutlarına salgılanan östrojen hormonunda ciddi bir azalma oluşur. Bu azalmadan dolayı kemik kaybında hızlanma meydana gelerek vücudun kemik kütlesinde ciddi bir düşüş yaşanır.

 

 

Osteoporoz nedir?

Metabolik bir kemik hastalığı olan osteoporoz, kemikleri zayıflatan ve kırık riskini artıran ilerleyici bir iskelet hastalığıdır. Kemik yoğunluğunun azalması olarak da ifade edilebilen osteoporoz için sıklıkla "kemik erimesi" tabiri kullanılmaktadır.

 

Sağlıklı Kemikler ve Kırıklardan Uzak bir Gelecek için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

1. Egzersiz Yapmak: Düzenli fiziksel aktivite (egzersiz) yapın - kemiklerinizi ve kaslarınızı hareket ettirin. 

2. Beslenme: Tükettiğiniz besinlerin kemik sağlığına faydalı olduğundan emin olun. Kalsiyum, D vitamini ve protein, kemik sağlığı için en önemli olanlardır. Beslenmenin yanında güneşten güvenli bir şekilde yararlanmak D vitamini almanıza yardımcı olacaktır.

3. Yaşam Tarzı: Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olun, sigara ve alkol kullanmayın. Aşırı tuz ve kafein tüketiminden kaçının.

4. Risk Faktörleri: Daha önce kırık geçirdiyseniz, ailede osteoporoz öyküsü varsa veya kemik sağlığını etkileyen özel ilaçlar kullanıyorsanız bunları doktorunuzun dikkatine getirin.

5. Gerekirse test yaptırın ve tedavi olun: Yüksek risk altındaysanız, kırıklara karşı kendinizi korumak için doktorunuza başvurun ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda yaşam tarzı değişikliklerinizi yapın.

 

Semptomlar nelerdir?

• Omurga, el bileği ve kalça kırıkları

• Yükseklik kaybı

• Omurga deformiteleri

 

 

Doktorunuz takviyeler, ilaçlar ve ameliyat gibi birtakım tedavileri sunulabilmektedir.

 

Osteoporoz gibi kronik hastalıklardan korunmanın en iyi yolu sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaktır. 

 

Osteoporozun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu unutmayın!

Print
Yayınlanma tarihi: Eki 20, 2024,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345