Bugün 18 Ekim Dünya Menopoz Günü
Uluslararası Menopoz Topluluğu (IMS) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaşamın doğal bir dönemi olan menopozla hakkında yaşayabilecekleri sıkıntılar ve bu sıkıntıların en rahat şekilde atlatılabilmesi için yapmaları gerekenler konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i Dünya Menopoz Günü olarak kabul edilmiştir.
Menopoz nedir?
Menopoz, kadın hayatında oldukça önemli bir dönemdir. Henüz anne karnında iken azalmaya başlayan yumurta sayısı; doğum, çocukluk, ergenlik, üretken dönem süresince yıllar geçtikçe azalmaya devam etmektedir. En son menopoz dönemine gelindiğinde yumurtalarımız tükenmiş olur ve bu durumda yumurtalıklar östrojen hormonu sentezini durdurur ve adet kanamaları sona erer. Bu duruma menopoz denir.
Menopoz ne zaman başlar?
Menopoz yaş ortalaması 48-51’dir. Türk kadınlarında menopoz yaşı ortalama 46-48’dir.
Menopozda ne gibi belirtiler olur?
Menopozda genellikle ilk bulgu adet düzensizliğidir. Bu durum, önce adet aralıklarının yaklaşıp, daha sonra zamanla adet aralıklarının arası açılarak son olarak adetin tamamen kesilmesidir.
Başlıca menopoz belirtileri
1- Adet Düzensizliği
2- Sıcak Basması
3- Gece Terlemeleri ve Uyku Sorunları
4- Libido Kaybı
5- Vajinal Kuruluk
6- Saç Dökülmesi ve Kuru Cilt
7- Konsantrasyon Güçlüğü
8- Sinirlilik
9- Kilo Almak
10- Memelerde Ağrı ve Küçülme
Sıcak basması, sinirlilik, uyku düzensizlikleri, duygu durum bozuklukları gibi menopoz semptomları yaklaşık bir iki sene kadar sürüp sonrasında yok olur.
Son yıllarda yapılan bilimsel açıklamalara göre menopozun sebep olduğu ateş basması, gerginlik, uyku bozukluğu gibi durumların Alzheimer (bunama) riskini artırdığı ve bu semptomlarla mücadele ederek bu riski azaltmamız gerektiği yönünde bilimsel veriler mevcuttur.
Kadınlar menopozda da rutin Kadın Hastalıkları muayenelerini ihmal etmemelidirler.
Menopoz döneminde ihmal edilmemesi gereken çeşitli taramalar:
1) Rutin Pap Smear testi (Rahim ağrı kanser taraması) her yıl
2) Mamografi ve Meme Ultrasonu (2 yılda bir)
3) Yıllık Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı muayenesi
4) Kemik Taraması (2 yılda bir)