Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde ve 76'ncı Dünya Sağlık Asamblesi marjında Cenevre'de gerçekleştirilen 5'inci Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Sağlık Bakanları Toplantısına katılarak konuşma gerçekleştirdi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın kardeş ülkemiz Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde düzenlenen bu toplantısında şahsım ve heyetim adına saygıdeğer bakanlar ve onların heyetleriyle bir arada olmak benim için bir onurdur diyen Bakan Altuğra, bu vesileyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti'nden içten selamları getirdiğini kaydetti.
Bakan Altuğra şu ifadelerde bulundu;
" Önemli bir uluslararası kuruluş olarak tanınan ve faaliyetleriyle büyük tecrübe kazanmış olan EİT, ortak kültürlere, dinlere, gelenek ve göreneklere sahiptir; ve ticaret, ulaştırma altyapısı, endüstriyel işbirliği, turizm ve çevre koruma alanlarında işbirliğini geliştirme potansiyeline sahiptir.
Global çatışmaların arttığı bir ortamda ayırca doğal kaynaklara, yatırım, teknoloji ve dış pazarlara erişim için artan rekabet göz önüne alındığında, EİT üyesi ve gözlemci devletler olarak, çabalarımızı ve deneyimlerimizi birleştirmemiz giderek daha önemli hale gelmektedir .
Gelecekte olası küresel salgın hazırlık bağlamında; sağlıkta ve doğal afetlere müdahalede bölgesel koordinasyon büyük önem taşımaktadır. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, gelecekte de işbirliğinin ve deneyimlerimizin paylaşılmasının önemini kanıtlamıştır.
Pandemi ve savaş dönemlerinde sağlık lojistiğinin önemini daha iyi anlıyoruz. COVID 19 pandemisi sürecinde, yıllardır haksız ve insanlık dışı ambargolar altında yaşayan ülkemize ilaç ve tıbbi malzeme ulaştırmanın hayati önemini bir kez daha tecrübe ettik.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde covid-19 pandemi sürecinin en yoğun dönemlerini Anavatanımız Türkiye'nin güçlü desteği ile aldığımız tedbirlerle, başarılı uygulamalarımızla atlattık. Anavatan Türkiye’miz 90 günde bizim için bir pandemi hastanesinin inşaatını tamamladı. Pandemi sonrasında tüm dünyada yaşandığı gibi biz de tıbbi malzeme krizi yaşıyoruz ve bu krizi aşma mücadelemizde bize sadece Türkiye destek oluyor.
Acil durumlarda kritik önlemlerin alınması ve COVID-19 salgınından sonra daha dirençli bir dünyaya doğru iyileşme süreci gibi belirli halk sağlığı sorunlarına çözüm bulma konusunda olumlu deneyimlerin paylaşılması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Umarım bu buluşma bu tecrübeleri paylaşmak için bir fırsat olur.
Anavatanımız Türkiye'de, spor yapmak için Adıyaman'da bulunan 24'ü öğrencimiz olmak üzere 49 KKTC vatandaşımızın hayatına mal olan yıkıcı depremlerde 50 binden fazla kardeşimiz hayatını kaybetmiş, on binlerce kardeşimiz yaralanmıştır.
Arama kurtarma personelimiz ile sağlık personelimiz, gönüllülerimiz, yardım malzemelerinin en kısa sürede deprem bölgelerine sevk edilmesi sağlanmıştır. Hükümetimiz ve vatandaşlarımız bu yıkıcı durumun etkilerini gönülden hissetmiş ve yaraları sarmak için seferber olmuştur.
Bölgedeki afet riskleri göz önüne alındığında, EİT'nin sağlık sektöründeki rolü, krizlerle mücadelede daha güçlü, daha işbirlikçi ve dirençli olmanın aciliyetini gerektirmektedir. Bu anlamda EİT üyesi ve gözlemci devletler olarak tecrübelerimizi paylaşmalı, her alanda ortaklıklarımızı güçlendirmeli ve insani yardımı alanına öncelik vermeliyiz.
Bu vesileyle kardeş ülkemiz Azerbaycan'a ve bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."
Bakan Altuğra’nın temaslarını tamamlamasının ardından bu gece yurda dönemesi bekleniyor. Altuğra'ya bakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Deren Oygar eşlik ediyor.