Sağlık Bakanlığı bütçesi komitede onaylandı

Sağlık Bakanlığı bütçesi komitede onaylandı

Sağlık Bakanlığı’nın 6 Milyar 930 Milyon 687 bin TL’lik bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğu ile onaylandı

Dinçyürek: 2024 yılında kesintisiz ilaca erişimi hedefliyoruz

Milletvekillerinin konuşmalarının ardından yanıt veren Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de altyapı ve üstyapısını tamamlamış, sistemini kurmuş ülkelerin sağlık servislerinin devamı için bütçenin yüzde 12 ve üzerinde pay aldığını işaret ederek, şu an ülkede böyle bir bütçenin olmadığını kaydetti. Dinçyürek, buna rağmen sağlığa ayrılan 8.82 rakamının son 20 yılın en yüksek rakamı olduğunu belirtti ve daha az sağlıklı hizmet verilebilmesi için ülkenin yakın gelecekteki hedefinin önce yüzde 10, orta vadede yüzde 12 olması gerektiğini söyledi.

Dinçyürek, personel sıkıntısına ilişkin, 2024 yılı içerisinde öngörülen kamu istihdamı rakamının tamamının Sağlık Bakanlığına verilse bile ideal ölçüde sağlık sistemi kurulmasını karşılamayacağını söyleyerek, yapabileceklerinin her sene açığı kapatmak ve ideale yaklaşmak olduğunu belirtti.

Dinçyürek, “bu ülkelerin gerçeklerinin bilinmesi” vurgusunu yaparak, dile getirilen eleştirilerin sadece bugün için geçerli olmadığını, geçmişi göz önüne bulundurmadan yapılan eleştirileri samimi bulmadığını söyledi.

Algı ve imajın çok önemli olduğunu ifade eden Dinçyürek, buna yönelik ilgili tespitlerin yapıldığını ifade etti, ufak hizmet alımları ve dokunuşlarla bazı görüntülerin düzeltildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi; hasta ve hasta yakınlarının rahat etmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Nüfusun artması gibi sebeplerden dolayı acil servislerin suistimale açık bir şekilde yığılma olduğunun gözlemlendiğini kaydeden Dinçyürek, orada bir aciliyet sırası yapıldığını, bunun düzeltilmesi için de hastanedeki çalışanlarla birlikte çalışmalar yürüttüklerini, Devlet Hastanesi bünyesinde 5 tane acil tıp uzmanın görevlendirildiğini bildirdi.

Dinçyürek, ilaca erişime sıkıntılara da değinerek, veriye dayalı hesaplamalar yaptıklarını, bir ayda devlet sağlık kurumlarında hekimlerin reçete ettiği tüm ilaçları listelediklerini ve maliyetlerini aldıklarını anlattı. Buna ilişkin KKTC’de ecza depolarına bu listeyi sunarak, en hızlı yol olduğu için elden teklif aldıklarını kaydeden Dinçyürek, 13 firmanın teklif verdiğini ve en düşük teklif verenden hizmet aldıklarını, ilaçların yüzde 80’inin şu an için teslim edilmiş olduğunu belirtti; burada bir rekabet ortamının oluştuğunu vurguladı.

Bunun yanında yerel firmaların sağlayamadığı 12 kalemin de olduğuna işaret eden Dinçyürek, bu kalemlerin de USHAŞ’tan alındığını aktardı. Dinçyürek, yerel firmalarda yoksa ülkenin ilaçsız bırakılamayacağını dile getirdi; kesintisiz ilaç tedariğinin öneminin altını çizdi.

Bütçenin Genel Kurul’dan geçmesinin ardından yıllık ilaç ihtiyacı dikkate alınarak daha büyük bir üçüncü ilaç ihalesine de çıkılacağını duyuran Dinçyürek, 2024 yılı içerisinde kesintisiz ilaca erişimi sağlama planları olduğuna işaret etti; halkın bu sağlık sistemine inanmasının önemini vurguladı.

"Nisan ayı sonunda yeni devlet laboratuvarına kavuşacağız"

Nisan ayı sonunda yeni Devlet Laboratuvarı’nı bitirmeyi planladıklarını belirten Dinçyürek, projesinin bitmiş olduğunu, gelecek aylarda ihaleye çıkılacağını duyurdu. Laboratuvarın sıfırdan yapılma bir bina olduğunu belirten Bakan Dinçyürek, inşaatın da akreditasyon için onay alacak şekilde hazırlandığını söyledi; binanın ardından hemen akreditasyon alım çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Dinçyürek, İlaç Eczacılık Dairesi’ne otomasyon kurarak, sayım yaptıklarını da aktararak, mevcut stok bilinmediği takdirde takibin yapılamayacağını belirtti; bunun için birkaç gün Daire’nin kapatıldığını ifade etti. Depolama alanında Daire’de yaşanan sıkıntıları paylaşan Dinçyürek, raf sistemleri, havalandırma gibi düzenlemeler yapma planlarından bahsetti.

Dinçyürek, hastanın hekime daha etkili ulaşması hakkında yazılımlar geliştirildiğini kaydetti ve bu şekilde uzun vadeli kronik hastalara reçete yazılmasının önünün açıldığını hatırlattı.

Çalışma Bakanlığı ile ortak komiteler aracılığıyla Sigortalar aracılığıyla ilaca erişime yönelik başlattıkları projeyi paylaşan Bakan Hakan Dinçyürek, bu projede de son aşamaya gelindiğini söyledi. “Hedefimiz bu ülkedeki herkesin ilaca erişimini kolaylaştırmaktır” diyen Dinçyürek, kamuda istihdam edilen hekimlerin de önerdikleri ilaçların otomasyon üzerinden herkesin görebilmesinin sağlanacağını ifade etti; e-devlet ihtiyacına dikkat çekti.

Hedefin, niyetin doğru olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Dinçyürek, Kurul hastalarının bir yıl boyunca alacağı ilaçların hangi bölgede hangi merkezden alacağı noktasında çalışmalar yaptıklarını da aktardı; esas olanın sadece ilacı temin değil, “canını ezmeden ilacı temin” olduğunu belirtti.

Bakan Dinçyürek, sağlık merkezinde de diş hekimliğinin yapılabilirliğini artırdıklarını anlatarak, birçok işlemin artık yapılabileceğini söyledi; eksik malzemelerin bildirim anında sağlandığını ifade etti. Kadın muayeneleri ve dahiliye birimlerinde gelişmelere de yer veren Dinçyürek, mobil kanser tarama aracı için de çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti; 2024 yılında getirebilmeyi hedeflediklerine işaret etti.

Mağusa Hastanesi hakkında da konuşan Dinçyürek, talep edilen malzemelerin ardından kısa sürede fako göz ameliyatlarının Mağusa’da yapılabileceğini duyurdu. Mağusa Hastanesi’ne yönelik gelecek projeler hakkında bilgiler veren Sağlık Bakanı Dinçyürek, buna ek olarak Lapta ve Değirmenlik Sağlık Merkezi’nin bütçede yer aldığını vurguladı.

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 29, 2023,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25
"Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Afet ve Acil Durumlarda Eğitimin Önemini Vurguladı"

"Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Afet ve Acil Durumlarda Eğitimin Önemini Vurguladı"

KKTC Sağlık Bakanlığı Himayesinde UMKE Tarafından Sağlık Çalışanlarına Afet ve Acil Durum Eğitimi Başlatıldı.

Devamını oku
262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345