Dünya Prematüre Günü

Dünya Prematüre Günü

Dünya Prematüre Günü

Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılında 17 Kasım’ı prematüre bebeklerin verdiği uzun mücadelenin farkındalığını artırmak amacıyla “Dünya Prematüre Günü” olarak ilan etmiştir. 

Sağlıklı bir hayat, sağlıklı bir hamilelik döneminin ardından zamanında ve sağlıklı bir doğumla başlar. Fakat gerek dünyada gerekse ülkemizde bazı bebekler hamilelik süreci tamamlanmadan ve beklenen zamandan önce yani prematüre doğmaktadır. Hamilelik süresi normalde ortalama 40 haftadır. Ancak bir bebeğin 37 haftadan daha önce dünyaya gelmesi prematüre bebek olarak kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Doğum ne kadar erken olursa, sağlıkla ilgili riskler de o kadar artmaktadır.  Doğumsal alt kategoriler ise şu şekilde özetlenebilmektedir: 28 hafta altında doğan en yüksek risk, 28-31 hafta arası doğan orta dereceli risk, 32-36 haftalar arasında doğanlar en düşük risk bebeklerdedir.

Prematüreliğin sebeplerine bakıldığında önemli bir kısmın yüksek riskli hamileliklerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ancak, yoksulluk, küçük yaşta hamilelik, sık doğum, yetersiz beslenme ve yetersiz gebelik bakımı gibi nedenlerle prematüre bebek doğurma riski artmaktadır.

Bu doğum öncesi bakımı nitel ve nicel açıdan büyük önem taşımaktadır. Özellikle riskli hamileliklerin uygun şekilde takip edilmesi ve acil durumlarda uygun müdahalelerin yapılması ve aynı şekilde yenidoğan döneminden başlanarak bebeklerin yakından takip edilmesi pek çok anne ve bebeğin hayatını kurtarmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkelerin preterm doğum oranlarının 5% ile 18% arasında değişmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya geleninde yılda 15 milyon bebek prematüre olarak dünyaya gelmekte ve bunun sonucu olarak 1 milyonun üzerinde bebek bir yaşından önce hayatını kaybetmektedir.

Bununla birlikte erken doğum bir hastalık olarak algılanmamalıdır. Prematüre bebeklerde normal bir gelişim süreci geçirebilecek, üretken ve sağlıklı bir yaşam kapasitesine sahiptir, sadece bu kapasiteyi kendi başlarına harekete geçirme yeteneğine sahip değillerdir. Bu noktada ailelere ve sağlık çalışanlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Dünya ile birlikte ülkemizde de prematüre bakımında bilgi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, bu bebeklerimizin yaşatılması ve sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması sağlanmaktadır.

Unutmayın! Yeterli ve dengeli beslenme, tütün ve tütün ürünleri kullanmama, sağlıklı yaşama ve rutin aralıklarla yapacağınız doktor kontörleri erken doğumun önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 17, 2023,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345