"18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası"

"18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası"

Antimikrobiyal direnç konusundaki farkındalığın artırılması, ilaca karşı dirençli enfeksiyonların artmasını ve yayılmasını önlemek için genel halk, sağlık çalışanları ve politika yapıcılar arasında iyi uygulamaları teşvik etmeyi amcacıyla 2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) bir araya gelerek 18-24 Kasım tarihlerini kapsayan haftayı “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası (WAAW)” olarak ilan etmiştir.

Antimikrobiyal direnç, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler zamanla değişip ilaçlara yanıt vermediğinde ortaya çıkmaktadır; bu da enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır ve hastalığın yayılma, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırmaktadır. İlaç direncinin bir sonucu olarak antibiyotikler ve diğer antimikrobiyal ilaçlar etkisiz hale gelir ve enfeksiyonların tedavisi giderek zorlaşmakta veya imkânsız hale gelmektedir.

“Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası”na ait tema 2022'de belirlendiği gibi 2023'te de devam edecek "Antimikrobiyal direncin birlikte önlenmesi " olarak kalmıştır. Antimikrobiyal direnç insanlar, hayvanlar, bitkiler ve çevre için bir tehdittir. Bu nedenle bu yılın temasından da anlaşılacağı gibi antimikrobiyallerin etkinliğini korumak için sektörler arası iş birliği çağrısında bulunulmuştur.

Gelecek nesillerde antimikrobiyallerin etkinliğinin devam etmesi akılcı kullanımla mümkündür. Bunun için öncelikle enfeksiyonların tanısının doğru konulması gerekmektedir. Hijyen, sanitasyon, sağlık bakımı, el hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasının sağlanması, aşı ile önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarına uyulması önem teşkil etmektedir.

Antimikrobiyaller, yalnızca hekimin uygun görerek reçete ettiği durumlarda; hekimin uygun gördüğü miktar ve sürede kullanılmalıdır. Hekimin reçete etmediği durumlarda kişilerin kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antimikrobiyal kullanılmamalıdır.

Antibiyotikler ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir ve her hastalığın tedavisinde kullanılmaz. Özellikle nezle veya grip gibi virüslere bağlı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde antibiyotiklerin yerinin olmadığı unutulmamalıdır.

Ellerin sıklıkla yıkaması, tüketilen besinlerde hijyenine önem verilmesi, hasta kişilerle temastan kaçınılması da antibiyotik direnci sorununun engellenmesine yönelik alınabilecek bireysel önlemler arasında yer almaktadır.

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 17, 2023,
Haber Kategorisi: HABERLER,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345