"Sağlık Bakanlığı donmuş gıda ürünleri ile ilgili gerekli tedbirleri almıştır"

"Sağlık Bakanlığı donmuş gıda ürünleri ile ilgili gerekli tedbirleri almıştır"

"Sağlık Bakanlığı donmuş gıda ürünleri ile ilgili gerekli tedbirleri almıştır" 

Geçtiğimiz hafta donmuş gıdalardan bulaşan Listeria bakterisine bağlı Avrupa ülkelerinde ölümlerin olması nedeniyle Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin tavsiyeleri üzerine tüm Avrupa ülkelerinde önlemler alınmaya başlanmıştır. Sağlık Bakanlığı ülkemizde bu uyarıyı dikkate alarak Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesinin tavsiyelerine uygun şekilde gerekli tedbirleri almış bulunmakta ,gerekli uyarıları yapmakta ve alınan önlemleri de takip etmektedir.

Listeria monocytogenes insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Su, toprak, süt, insan ve hayvan dışkısı gibi birçok yerde bulunabilmektedir. Buzdolabı ısısında bile üreyebilen soğutma, dondurma, ısıtma ve kurutma işlemleri gibi olumsuz koşullar altında bile canlılığını koruyabilen halk sağlığı açısından önemli bir patojendir.

Kontamine gıda tüketimi ile düşük miktarlarda listeria monocoytogenes alımı, sağlıklı yetişkinlerde herhangi bir klinik belirtiye yol açmazken, bebek, yaşlı, hamile, ilaç veya hastalık nedeni ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde Listeriozis denen hastalığa neden olabilir. Listeriyozis , gıda tüketildikten 12 saat sonra ateş, karın krampları, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve kusma ile ortaya çıkan bir hastalık olmakla beraber, menenjit gibi ciddi durumlar ancak günler ve haftalar sonra ortaya çıkmaktadır.

Listeria’nın çevreye yayılması enfekte hayvandan, toprak ve bitkilerin kontaminasyonuna buradan da et ve süt hayvanlarına tekrar geçmesi şeklinde bir döngü gösterir. Sonra da kontamine sebze, meyve ve süt ile etten de insanlara geçiş gerçekleşmektedir. Listeria ile kontamine olma ihtimali olan gıdalar 75 oC derecenin üzerinde pişirildiği taktirde bakteri ölmektedir.

Listeriyozisin önlenmesi için gıda üretimi, dağıtımı ve muhafazası aşamalarında; iyi üretim uygulamaları, hijyen uygulamalari, gıda üretiminde etkili sıcaklık kontrollerinin sağlanması önemlidir. 

Halkımız donmuş sebze alışverişi yaptığında marketten itibaren evindeki dolaba girene kadar soğuk zincir halkasının kırılmamasına özen gösterilmelidir. Donmuş sebzelerin çözülmemesine dikkat edilmelidir. Bu ürünler kesinlikle iyi pişirilmeden çiğ olarak tüketilmemelidir. Özellikle mısır çiğ olarak mezeler ve salatalarda v.b kullanılmamalıdır. 

Gıda üretimde çiğ gıda işlendikten sonra eller yıkanmadan veya eldivenler değiştirilmeden salata vb. gibi tüketime hazır gıda işlemeye geçilmemelidir.  Sık sık çalışma tezgahları ve kullanılan alet ekipmanlar temizlenip dezenfekte edilmelidir. Bunların dışında kesme levhaları her kullanım arasında temizlenmeli, eldivenler sık sık değiştirilmeli, eller uygun şekilde yıkanmalıdır. 


Print
Posted: Tem 12, 2018,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

«Kasım 2018»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789